- 5 / 5
Άρτος Χριστουγέννων
Υλικά
- 1000γρ αλεύρι 70% Δυνατό
- 250γρ αλεύρι 90%
- 500γρ Oat Bread Clean Label (με νιφάδες βρώμης)
- 100γρ Light Malt Extract (Εκχύλισμα βύνης κριθαριού ανοιχτόχρωμο)
- 100γρ μαγιά νωπή
- 200γρ σιρόπι με άρωμα μελιού fruigel
- 1γρ βανιλίνη
- 2γρ γλυκάνισος σε σκόνη
- 200γρ Ανάλατο βούτυρο γάλακτος 82%(μαλακό)
- 900γρ νερό
- 20γρ λάδι FAMA Fritto(για άλειμμα στις φόρμες)
Για την γέμιση :
- 350γρ σύκα ξερά (κομμένα στα τέσσερα)
- 350γρ δαμάσκηνα αποξηραμένα(κομμένα στα τέσσερα )
- 350γρ βερύκοκα αποξηραμένα (κομμένα στα τέσσερα)
- 450γρ φουντούκια (ολόκληρα)
- 100γρ κονιάκ η κόκκινο κρασί (για το μούλιασμα των αποξηραμένων φρούτων)
Εκτέλεση Συνταγής
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 6’ στην αργή ταχύτητα και 4’στη γρήγορη προσθέτοντας όλα τα φρούτα και τα φουντούκια να ενσωματωθούν στη ζύμη. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 15’ και κόβουμε-ζυγίζουμε στα 550γρ το κάθε τεμάχιο. Χρησιμοποιούμε λευκό αλεύρι για να μην μας κολάει στα χέρια, πλάθουμε μακρόστενο σχήμα και βάζουμε σε ανάλογη φόρμα, ελαφρώς λαδωμένη με λάδι FAMA Frito (για να βγάλει το ψωμί τα αρώματά του) . Τοποθετούμε στη στόφα για 45’ με 35οC θερμοκρασία και 75% υγρασία και ψήνουμε στους 190οC με ατμό για 50’. Όταν κρυώσουν καλά τα συσκευάζουμε σε μεμβράνη και ειδικό σελοφάν για να «κρατήσει» πολλές ημέρες την υγρασία του. * Είναι ένα γιορτινό ψωμί με φρούτα-καρπούς-μέλι-βούτυρο, που συνοδεύεται με τυριά και επίσης ένα ιδιαίτερο Δώρο σε μία επίσκεψη!
- 5 / 5